از جائی که شکی در رونقداشتن و محبوبیت جمیع هنرهای دستی و سنتی طی حاکمیت عصر صفوی وجود ندارد، خصوصاً یکی از مهمترین هنرهای کاربردی در آن زمان را میتوان قلمکاری دانست. در حقیقت قلمکاری از چنان استقبالی برخوردار بود که جای خود را به عنوان لباسهای درباری و تزئین پرده کاخها و هدایای ملوکانه به خوبی باز کرده بود و این امر در سطوح بالای سلطنت با قلمکارهای زرنگار نیز بیشتر مورد توجه قرار میگرفت.
اما در مورد خود قلمکاری زرنگار نیز میتوان گفت: هنگامی که قلمکاری اصیل را نوعی نقاشی بر روی پارچهها و منسوجات عموماً الیافطبیعی همچون ابریشم و پنبهای بدانیم، قلمکاری زرنگار نوعی از قلمکاری است که در آن "طلا" نقش یکی از رنگهای رنگآمیزی و طراحی نقوش را بازی میکند و این به خودی خود ارزش و اعتبار فراوانی برای چنان پارچههای دستساز به همراه دارد.
در طول تاریخ حضور و کاربرد طلا در عموم هنرهای سنتی، موجب میشود اثری نفیس و گرانبهاتر حاصل گردد که از گذشته اجرای چنین کاری را با دشواریهایی نیز روبهرو میکرده که در این میان، اجرای طرح و نقش با زر و سیم در پارچه به نحوی که ظاهری درخور با ماندگاری مطلوب داشته باشد از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است؛ این کار در گذشته از طریق ترکیب طلا یا نقره با محلولهایی همچون تیزاب (که البته خاصیت اسیدی دارد) انجام میپذیرفته و نتیجه کمی و کیفی قابل قبولی هم داشته است. اما باید بزرگترین ضعف آن را در ایجاد فرسودگی نسبتاً زودهنگام در الیاف پارچه برشمرد؛ زیرا خاصیت اسیدی در رنگ موجب خوردگی و مستهلک شدن پارچهها گشته و همین دلیل از بارزترین علل تخریب آن پارچههای ارزشمند بوده که دیگر امروزه به ندرت میتوان گونهای اصیل و تاریخی از آن را یافت. از طرفی شاید یکی از بارزترین دلایل اقبال مردم به پارچههایی که تنها طرحهای قلمکاری را داشتند ولی شیوه اجرای آن قلمکاری نبود (بلکه هنر دیگریست که با چاپدستی انجام میگیرد) همان تصور خوب از قلمکاری اصیل در جایگاه یک هنر نفیس باشد.
اما امروز «بیسان» با تولید و ارائه قلمکاریهای کاملاً دستی (با استفاده از قلم) ضمن احیای این هنر نفیس از طریق فعالیتهای علمی و تحقیقاتی انجام گرفته در قالب یک مجموعه دانشبنیان، امکان تولید قلمکاریهای زرنگاری را پیدا کرده که دیگر نه تنها کوچکترین آسیبی به الیاف پارچه وارد نمیآورد، بلکه کیفیت طرح و رنگ مثالزدنی را در این رشته از صنایعدستی نیز پدید آورده است.
به امید "اعتلای جایگاه هنر قلمکاری به مثابه طلای صنایعدستی ایران" و ترفیع جایگاه فرهنگ و هنر ایرانی در کنار همه دوستان و عزیزان همراه...